کدال سامانه جامعی است که اطلاعات شرکت های پذیرفته شده در بورس (ناشران) را در پایگاهی (پایگاه اینترنتی کدال) جمع آوری کرده است. واژه کدال مخفف عبارت رو به رو است: Comprehensive Database Of All Listed Companies. به خاطر داشته باشید که تمامی فعالان بازار سرمایه، استفاده بهینه از شبکه کدال داشته و از طریق آن به معاملات هوشمند دست می یابند. در ادامه دنبال می کنیم که چه اطلاعات مهمی از طریق این وب سایت به فعالان بازار بورس ارائه می شود. در این مطلب اطلاعات مورد نیاز شما جهت آموزش سایت کدال و روش استفاده از این سایت مطرح شده است.
تاریخچه سایت کدال
همانطور که می دانیم، بازار سرمایه و معاملات آن بر پایه اطلاعات شرکت های مربوطه و میزان بازدهی آنها میباشد. سرمایه گذاران، برای کسب سود بیشتر به اطلاعات شرکت های سهامی نیاز دارند. از طریق سامانه کدال می توان به شرکت های سهامی دسترسی پیدا کرد و اقدام به سرمایه گذاری نمود. تمامی شرکت های پذیرفته شده در سازمان بورس و فرابورس موظف به انتشارات اطلاعات مالی در این سامانه می باشند.
با استفاده از کدال ، اطلاعات بروزرسانی شده به صورت آنلاین در اختیار سرمایه گذاران و خریداران سهام و بورس و اوراق بهادار قرار می گیرد.
ورود مستقیم به سایت کدال : https://www.codal.ir/
کدال چیست؟
Comprehensive Database Of All Listed Companies یا همان codal عبارت از (بانک اطلاعاتی جامع کلیه شرکت های ذکر شده) می باشد. این سامانه به جهت گردآوری و انتشار الکترونیکی اطلاعات سرمایه گذاران در بازار سرمایه با هدف دسترسی سریعتر به اطلاعات، طراحی شده است. در واقع، سامانه کدال با هدف دسترسی هرچه بیشتر و سریعتر سرمایه گذاران به اطلاعات بازار سرمایه و تسریع در انجام معاملات ایجاد شده است.
اهداف اساسی راه اندازی سامانه کدال
- انتشار عمومی و تسریع در ارائه اطلاعات
- افزایش شفافیت و بروز بودن اطلاعات
- رعایت استانداردهای جهانی در ارائه گزارش به استفاده کنندگان از سامانه
- دسترسی راحت افراد به کلیه اطلاعات
- بهبود روند نظارت بر اطلاعات و جلوگیری از ورود شایعات به بازار
کدال، پاسخگوی نیاز سرمایه گذاران و تحلیلگران
کدال یک سامانه جامع و مفید برای سرمایه گذاران حوزه بورس، فرابورس و همچنین تحلیلگران بورس است. سرمایه گذاران می توانند با مراجعه به سامانه کدال و دریافت اطلاعات، پاسخ بسیاری از پرسش های خود را در این سامانه بیابند. آنها می توانند با مراجعه به سامانه کدال به اطلاعات زیر دسترسی پیدا کنند:
- اطلاع از زمان و نحوه دریافت سود سالانه شرکت ها
- وضعیت صورت های مالی شرکت ها
- زمان برگزاری مجامع و تصمیمات اتخاذ شده در آنها
- اطلاعات مربوط به مهلت و نحوه استفاده از حق تقدم ها
تحلیلگران بورسی و سرمایه گذاران حرفه ای در این حوزه، علاوه بر موارد فوق به اطلاعات تخصصی تری نیاز دارند تا بتوانند پیش بینی دقیق تری از وضعیت بازار داشته باشند. آنها همچنین می توانند با مراجعه به سامانه کدال به اطلاعات تخصصی مورد نیاز خود دسترسی پیدا کنند.
این اطلاعات شامل موارد زیر است:
- صورت های مالی میان دوره (سه ماهه ، شش ماهه و نه ماهه و پایان دوره ای شرکت ها)
- صورت های مالی تلفیقی
- طرح های توسعه ای اعلام شده از سوی شرکت ها
صورت های مالی در سامانه کدال
یکی از بخش های مهم این سامانه صورت حساب مالی نمادهای ثبت شده در سامانه کدال است. صورت حساب مالی فصلی، سه ماهه، شش ماه و نه ماهه و همچنین صورت حساب تلفیقی شرکت ها بر روی سامانه کدال ثبت می شود.
ما با بررسی صورت حساب های مالی شرکت ها به اطلاعات زیر دست پیدا می کنیم:
- میزان دارایی های فعلی و میزان بدهی های جاری شرکت
- میزان موجودی مواد و کالا برای تولید و عرضه محصولات
- سرمایه گذاری های کوتاه مدت شرکت
- نقدینگی فعلی شرکت
- سود و زیان و انباشته شرکت
- کاهش و یا افزایش سرمایه در جریان
- صورت حساب مالی مربوط به سود و زیان شرکت
- جریان خالص وجوه نقد شرکت برای کسب اطلاع از میزان و منبع سرمایه های ورودی به شرکت
- درآمدهای عملیاتی مربوط به مقدار سود خالص شرکت
- درآمد مربوط به هزینه های اداری، تبلیغات، فروش، حمل و نقل، مالیات بر درآمد و دستمزد کارکنان
- درآمد آخرین دوره مالی شرکت در مقایسه با سال قبل
- میزان فروش داخلی و میزان فروش صادراتی کشور، این موضوع نمایانگر میزان موفقیت شرکت به خصوص در کسب اعتبار برای صادرات است.
- قیمت فروش محصولات در سال قبل و سال جاری، در صورتی که قیمت فروش همگام با افزایش میزان فروش محصول افزایش یافته، نشان دهنده کم ریسک بودن معامله سهام آن شرکت است.
- روند فروش و بهای تمام شده شرکت برای محاسبه حاشیه سود شرکت، که شامل تمام مخارجی است که برای تولید و ارائه محصولات و سایر فعالیت های شرکت، پرداخت می شود.
- اهداف، برنامه ها، راهکارها و پیش بینی ها و اقدامات آتی شرکت
- بهای تمام شده برای تولیدات شرکت و بررسی چگونگی تامین مخارج و هزینه ها
- بررسی این اطلاعات به ما کمک می کند که اگر بخش عمده هزینه های شرکت برای افزایش سرمایه و تولید صرف شود، این موضوع، بیانگر سودآوری سهام است، اما اگر بخش عمده هزینه های شرکت صرف تولید و افزایش سرمایه گذاری نشود، ریسک معامله سهام آن، بالا خواهد بود.
آگهی های مجمع در سامانه کدال
سهامداران و مدیران یک شرکت سهامی به منظور تعیین وضعیت شرکت و تصمیم گیری در خصوص فعالیتهای آن، گردهمایی هایی برگزار می کنند که مجمع نام دارد.
مجمع ها دو نوع هستند :
1- مجمع عمومی عادی سالیانه شرکت ها
این مجمع سالی یک بار به جهت رسیدگی به صورتهای مالی شرکت، رسیدگی به گزارش مدیران و بازرسان شرکت و همچنین تصویب میزان سود نقدی تقسیمی بین سهامداران تشکیل میشود. برای رسمیت یافتن حتماً باید نیمی از سهامداران در آن شرکت نمایند.
شرکت ها حداکثر چهار ماه بعد از پایان سال مالی، مجمع را برگزار می کنند. معمولاً ۱۰ روز قبل از برگزاری مجمع، صورتهای مالی سالانه حسابرسی شده شرکت به همراه کلیه یادداشتهای پیوست آن، گزارش فعالیت هیات مدیره شرکت و آگهی دعوت به مجمع از طریق سامانه کدال در اختیار سهامداران قرار میگیرد.
اطلاعات مربوط به مجمع، شامل زمان مجمع شامل ساعت، تاریخ و آدرس دقیق محل برگزاری مجمع می باشد که از طریق سامانه به سهامداران اعلام می شود.
2- مجمع عمومی فوق العاده
این مجمع در مواقع خاص تشکیل می شود. موضوعات مجمع عمومی فوق العاده شامل: تغییر اساسنامه شرکت، کاهش و افزایش سرمایه شرکت یا حتی انحلال شرکت می باشد.
افشای اطلاعات در سامانه کدال
در سامانه کدال ، قسمتی از اطلاعات به تغییرات اساسی در ساختار، سرمایه، استراتژی و …. اختصاص داده می شود. این اطلاعات شامل موارد زیر است:
- منبع درآمد جدید
- قراردادهای جدید
- درآمدهای جدید
- محصولات جدید
گزارشات مالی میان دوره ای شرکت های حاضر در بورس
مورد دیگری که در شبکه کدال ارائه می گردد، گزارشات مالی میان دوره ای شرکت ها است. لازم به توضیح است که کلیه نمادها (یا همان شرکت ها) حاضر در بازارهای بورس و فرابورس ایران باید طبق قانون سازمان بورس، به ازای هر سه ماه فعالیت خود، گزارشی از صورت فعالیت های مالی خود را در این شبکه وارد نمایند این گزارش باید شفاف و کاملا واضح باشد. به واقع این یکی از قوانین حضور شرکت ها در بازارهای بورسی است که باید اطلاعات و گزارش های مالی سه ماهه خود را به صورت رایگان در اختیار مخاطبان بازار سرمایه قرار دهند تا تصمیم گیری برای خرید سهام آن ها، هوشمندانه تر و مبتنی بر داده های قطعی، صورت بگیرد.
گزارشات مالی پایان دوره ای منتهی به سال مالی نمادها و شرکت های بورسی
در گزارشات مالی پایان دوره ای منتهی به سال مالی، شما می توانید گزارش های مالی یک سال نمادهای بورسی و گزارشات سود و زیان نهایی آن ها را مشاهده نمایید. به واقع در این گزارشات که باید در هر سال مالی از سوی شرکت های بورسی به شبکه کدال ارائه شود، تمامی صورت های مالی و اتفاقاتی که چه در جهت سود و چه در جهت زیان در کارنامه مالی آن ها رخ داده است، قابل رویت برای مردم خواهد بود.
آشنایی با ساختار بندی وب سایت کدال
در صفحه نخست وب سایت با استفاده از ارزش معاملات انجام در طول روز معاملاتی، و نیز به واسطه بررسی میزان افزایش و یا کاهش بهای معاملات و حجم معاملات، متوجه می شوید چه زمان هایی، سرمایه و پول وارد بازار بورس شده و چه زمانی خارج شده است و در نتیجه با در نظر گرفتن برآیند ها می توانید بفهمید که در زمان حاضر، جریان پول و سرمایه به صورت کلی، در حال ورود به بازار بورس هست یا خروج از آن و در صورت افزایش نرخ فروش بورس و افزایش میزان و حجم معاملات بورس، اقدام به خرید و فروش بورس نماد شرکت مورد نظر نمایید به این صورت که اگر شاخص بورس سهام شرکتی در کف فهرست قیمت ها هست، باید برای خرید آن اقدام کنید و یا اگر نرخ سهام شرکت در سقف لیست قیمت های معاملاتی قرار دارد، باید به فروش سهام آن اقدام نمایید. به یاد داشته باشید که منظور از یک روز معاملاتی در بازار بورس از ساعت 9 الی 12:30 است که در این بازه زمانی نمادهای بورس و فرابورس، سهام خود را خرید و فروش می کنند.
بخش دیگری که در سامانه کدال قابل مشاهده است، قسمت دیده بان بازار است که در این بخش افرادی که به فیلتر نویسی اشراف دارند می توانند بر اساس استراتژی های معاملاتی خودشان اقدام به فیلتر نویسی نموده و این گونه شرکت هایی که بیشترین هماهنگی را با استراتژی مالی آن ها دارد، در لیست خود بیابند زیرا مسلما جستجو در میان انواع نمادهای ثبت شده در کدال که بسیار زیاد ( بیش از پانصد نماد در سازمان بورس و اوراق بهادار ایران ثبت شده اند ) هستند، کار بسیار وقت گیر و دشواری است و اعمال فیلتر می تواند رد یافتن نمادهای مطلوب و کوتاه تر شدن لست جستجو، موثر باشد؛ برای مثال فیلتر سازی برای یافتن نمادهایی که معاملات آن ها بیش از ده میلیون بوده و حجم معاملات آن در طول یک روز، افزایش یافته است.
یکی از بخش های مهم در سامانه کدال برای هر نماد، پیام های ناظر در مورد وضعیت شرکت در آن روز معاملاتی و تحلیل وضعیت سهام آن نماد است. بررسی سابقه معاملات چند ساله، گزارش وضعیت خرید و فروش و ارزش سهام نماد، در طی سال های گذشته فعالیت که طبق آن نوسانات، افزایش و یا کاهش، سرمایه و سودآوری شرکت، قابل تحلیل می باشد، می تواند برای پیش بینی وضعیت سهام آن در بازار بورس برای ماه های آتی، کمک کننده باشد.
امتیاز شما به این مطلب چنده؟